Cavtat, a dél-horvát nyaralóparadicsom

Cavtat egy egyedülállóan szép város az Adriai-tengeren, régi, középkori hangulatú házai egy erdős, dimbes-dombos félszigeten épültek.
Cavtat - HorvátországCavtat egy egyedülállóan szép város az Adriai-tengeren, régi, középkori hangulatú házai egy erdős, dimbes-dombos félszigeten épültek. Cavtat városát és környékét mediterrán növényzet borítja, az zöld fenyő- és ciprusfák lenyűgöző keretbe foglalják az azúrkék tengert. Több mint 7 km hosszú homokos, kavicsos part, tiszta tengervíz, jó felszerelt strandok, kellemes öblök, kényelmes apartmanok sora és minden igényt kielégítő luxusszállodák várják a nyaralókat.

Ódon hangulat várja

Az ódon hangulatú város különleges varázsát a régi Dubrovniki Köztársaság idejéből fennmaradt épületek nyújtják. A műemlékeinek nagyobb része a reneszánsz építészethez tartozik, de fellelhetőek a gótikus stílus nyomai is, erre példa a Rektori palotája, az erődítményei, a városi falai a város körül, a terek, Szent Miklós-templom, a Cavtati Miasszonyunk templom és a ferences kolostor.

A város számos emléket őriz több ezer éves, hosszú történetéből. Többször elpusztult és újjáépült: először az ókorban Epidaurum néven létezett e helyen egy virágzó város, amely a 7. században teljesen elpusztult, csak a romok maradtak utána. Amikor a Köztársaság a 15. században megvásárolta a félszigetet, a régi város romjain új település épült.

Az ókori illír, a görög és a római települések számos maradványa lelhető fel a városban és környékén. A számos régészeti lelet, mint például az amphorák, az épületmaradványok, a frízek, mozaikok, sírkövek, emléktáblák, ékszerek és érmék, a félsziget ősi történelmi településeinek gazdagságát és szépségét bizonyítják. A város egyik legszebb régi épülete a Cavtat-székesegyház.

Kellemes sétákat tehet

Ma is végigsétálhatunk a régi utcákon, sikátorokon, megcsodálhatjuk a régi amfiteátrum maradványait a ferences kolostor közelében, elücsöröghetünk az ókori városi falakon és lépcsőkön, amelyek dombocska tetejére vezettek, ahol a legenda és néhány történelmi bizonyíték szerint ott állt az ősi görög akropolisz, Asclepius templomával.

Ma a kis hegy a nagy horvát szobrász, Ivan Mestrovic mesterművének ad otthont, és a Szent Márk kápolna, a Racic család mauzóleuma uralja a panorámát.

Műkincsek nyomában

Cavtat gazdag örökséget tár a látogatók elé: művészeti, kulturális és történelmi kincseket, amelyeket a Rektor palotájában, a múzeumban és templomokban, a képtárban állítanak ki vagy épp családi gyűjteményekben tartanak.

Baltazar Bogisic, a világhírű 19. és 20. századi tudós, számos európai akadémia tagja, jogi doktor, a nemzeti folklór szenvedélyes gyűjtője és őre volt. Bogisic gazdag kulturális öröksége a cavtati Rektor palotában tárolódik: a könyvtár több mint 22.000 ritka régi könyvével, gazdag, hatalmas értékű archív gyűjteménnyel, több mint 10.000 darab rajzzal, antik érmék gyűjteményével, mintegy 1500 darabos régi fegyvergyűjteményével, néprajzi gyűjteményével egész napos programot kínál a látogatóknak.

A Rektor palotájában találjuk meg a híres "Carnival in Cavtat" képet is Vlaho Bukovactól. Cavtat ugyanis a nagy festő Vlaho Bukovac (19. és 20. sz.) otthona. Születési helyén található a Vlaho Bukovac emlékház, ahol a műtermét is őrzik. Cavtatban a művész alkotásai számos helyen láthatóak: a Szent Miklós templomban, a Képgalériában, a ferences kolostor templomában és magángyűjteményekben.

Cavtat kicsit messze van ugyan, de strandjai könnyen elérhetőek akár bérelt autóval is a Dubrovniki repülőtérről. Ha mégis autóval szeretne eljutni Magyarországról Cavtatba, nézze meg a kalkulátor segítségével, mennyi lesz az útiköltsége!

Cavtat szállások itt!

Kapcsolódó cikkek

Six Senses Ninh Van Bay***** - vietnámi hotel, a legszebbek közül - vietnámi nyaralás

Six Senses Ninh Van Bay***** - Tájak, városok, szállások

Bemutatjuk a vietnámi Six Senses Ninh Van Bay***** Hotelt.

Vital Hotel Nautis ****superior

Vital Hotel Nautis ****superior – A konferenciák és bemutatók helye

A Vital Hotel Nautis ****superior, a Velencei tó partján található, pontosabban Gárdonyban.

Ahol minden pillanat a vendégről szól -  Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz szállodájában

Ahol minden pillanat a vendégről szól - Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz

Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodája az elegáns Lotus Therme Hotel & Spa, ahol biztos, hogy nagyszerűen kikapcsolódhatunk.