Halált okozott egy felrobbant akkutöltő

A szilánkok belefúródtak a 26 éves férfi mellkasába.
Veszélyes elemek, akkumulátor robbanás - halálos is lehet

A szilánkok belefúródtak a 26 éves férfi mellkasába.

 Egy németországi napelem-technológiával foglalkozó cég irodájában történt tragikus szerencsétlenség alkalmával a cég egyik munkatársa belehalt súlyos sérüléseibe. Egy akkumulátortöltő szilánkjai okozták a balesetet. A mérnök a kórházban belehalt a sérüléseibe. Különösen tragikus, hogy a férfi épp aznap ünnepelte 26. születésnapját. Jelenleg a rendőrség nyomoz. A szerencsétlenséget halálos kimenetelű munkahelyi balesetként kezelik.

A mérnök, aki regeneratív energiatechnikát tanult, közel két éve dolgozott a cégnél. A zöldtechnikával foglalkozó cég fotovoltaikus rendszerek működtetésére specializálódott. Két mignon akkut feltöltő készülékkel foglalkozott a balesetet szenvedett mérnök. A robbanás olyan erős volt, hogy a készülék, meg az akkuk darabjai úgy viselkedtek, mintha gránátszilánkok lennének. A szilánkok a mellkast érték, és feltehetően a szív területén égtek el. A tűzoltók beszámolói alapján a mérnök a balesetet követően egyáltalán nem volt beszédképes. Már a baleset helyszínén újraélesztést kellett végrehajtani.  A töltőkészülék két AA-Lithium-Ion akku (Li-Ion akku) töltésére szolgált. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy valóban milyen akkumulátorok voltak a készülékben. A nyomozók a készülék darabjait tudták csak bizonyosan azonosítani.Miért lehet arra gondolni, hogy a szerencsétlenséget az akkuk okozhatták? A két elektróda, a pozitív és a negatív pólus között van egy igen vékony elválasztó réteg, és ez könnyen meg tud sérülni – ütésre, nagyobb hőre, vagy valamilyen gyártási elégtelenség miatt. „Ilyenkor rövidzárlat lesz”, mondta egy szakértő. Az akkumulátor halálos lövedékként képes viselkedni. „Az akkukban viszonylag magas energiamennyiség van. Amikor töltődnek, és a töltés védelme nem működik tökéletesen, vagy az elválasztó réteg sérült, akkor az akkuk lövedék módjára is viselkedhetnek.”. Egy kis AA-akkumulátor ekkora romboló erőre képes? Ez szokatlan. Magas áramerősségű Lithium-Ion akkumulátorok robbanásáról már voltak hírek korábban, és e-cigaretta akkumulátorokról is.

Ezekben az energiamennyiség különösen nagy, mondja egy elektromérnök, és 1998 óta foglalkozik -biztosító társaságok és bíróságok felkérésére- balesetek elemzésével. Németországban évente 250 000 tűzkár van – ezeknek 65 százalékát elektromos készülékek okozzák. Magától értetődő, hogy az e-cigarettákban nem szabad nem „olcsó kínai” akkumulátort használni. 

A termékek minőségére figyelni kell. Újabban az akkumulátorokban az elválasztó réteg gyakran meghibásodik, régebben hosszabb ideig működtek megbízhatóan, ez különösen probléma az e-cigarettáknál, ahol az akku nagyon magas hőnek van kitéve. „Ilyen körülmények között az akkumulátorok felrobbanhatnak.” 

Mindig alaposan meg kell nézni, hogy milyen akkukat használunk, és a magas energiamennyiségűeket hat hónaponként ki kell cserélni. A következő figyelmeztető jelekre kell ügyelnünk: Ha a használatban levő vagy a töltés alatt levő akku túl meleg, akkor feltehetően valamilyen károsodása van. Nem szabad nagyon lemeríteni az akkut, mert ilyenkor réz keletkezik, amely belülről károsítja az akkumulátort. Figyelni kell arra is, ha hirtelen lezuhan a teljesítménye. Valószínűleg károsodott. Ha leesik a földre, akkor meg kell nézni, hogy nem fúvódott-e fel valamennyire. Ebben az esetben nem szabad többet használni.

Kapcsolódó cikkek

Shmile jelentése

Shmile

Az Instagramon egyre több sztár csukott szemmel szerepel a fotóin, mert ma ez a divat. Neve is van: shmile.

Svájci temetőautomata

A temetőnél elhelyezett gyászautomata kegyeletsértő

Svájcban, a zürichi Sihlfeld-temető előtt nemrégiben egy gyászautomatát helyeztek el. Nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

Portréfestés technikák és tippek

Portréfestés technikák és tippek

A portréfestés lényege, hogy megörökítse az alany képmását, és ezáltal jól megörökítse az illető megjelenését.