4 dolog, amiben segít a futás

Ha elhatároztad, hogy idén egészségebben fogsz élni, akkor érdemes beiktatnod a futást a mindennapjaidba. 4 meggyőző érvünk is van hozzá!
Ezekben segít a futás a szervezetünknek

Futhatsz egyedül, futócsapatban, kocoghatsz babakocsival, de körbefuthatod a környező hegyeket és dombokat is, ha vonz a terepfutás. Ami nagyon fontos, hogy mindig bemelegítéssel kezd az edzésedet (bármennyit is futsz), majd nyújtással fejezd be. Így biztos, hogy nem kell sérülésekre számítanod, és az izmaidnak is jót tesz majd a nyújtás. Az elején mindig kis távokkal kezd, majd ezt növeld hétről-hétre. Nem kell rögtön lefutni a félmaratont, a lényeg a fokozatosság. Elengedhetetlen egy tökéletes futócipő is hozzá, erre érdemes több pénzt áldozni, mert ez az alapja a balesetmentes mozgásnak! Nézzük, hogy milyen előnyei vannak a futásnak:

1. A futás gyorsítja az anyagcserét

A rendszeres futás felgyorsítja a szervezetünk anyagcseréjét. A lényeg a kitartáson van, ha elkezdtél futni, akkor érdemes kétnaponta hódolni ennek a szenvedélynek. Futás közben kitágul a tüdőd, növekszik a kapacitása, javul a vérkeringés és ez energikussá teszi a testünket. A rendszeres futástól karcsúsodik az alakunk, hiszen a testünk a mozgás közben a felhalmozott zsírtartalékot égeti el.

2. Javítja a koleszterinszintet

A futás, mint a legtöbb sport, nagyon segíti a szervezetünknek abban, hogy megfelelő egyensúlyban tartsa a koleszterinszintünket. A futás erősíti a szívünket, és fokozza a vérkeringést, ami segít abban, hogy a felesleges koleszterin ne tapadjon meg az érfalainkon elzáródást okozva.

3. Megelőzi a csontritkulást

A kor előrehaladtával a csontjainkban csontritkulás alakulhat ki. A futás segít, hogy a csontjaink erősödjenek, és a mozgás miatti elégetett pluszkilók leveszik a terhelést a csontjainkról. Túlsúly esetén nem szabad rögtön gyors futással kezdünk, eleinte csak sétáljunk tempósan, majd kocogással szoktassuk hozzá a szervezetünket a mozgáshoz.

4. Optimalizálja a vércukorszintet

Több kutatás is kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen futnak kevesebb az esélye arra, hogy diabétesz alakuljon ki náluk. A futás közben ugyanis a szervezet a vérben található glükózhoz nyúl, és azt égeti el, ahelyett, hogy ez a szervezetünket terhelné és cukorbetegséget okozna abban. A cukorszint a futóknál a normális keretek között mozog, míg azoknál, akik semmilyen sportot nem űznek magasabb értéket mutat.

Kapcsolódó cikkek

Shmile jelentése

Shmile

Az Instagramon egyre több sztár csukott szemmel szerepel a fotóin, mert ma ez a divat. Neve is van: shmile.

Ezekben segít a futás a szervezetünknek

4 dolog, amiben segít a futás

A rendszeres futásnak kiemelt szerepe van az egészségünk megőrzésében. Mutatjuk, hogy miért is olyan hasznos.

Trükkök lájkszerzésre

Az influencerek arcátlan trükkjei

A cikkből megtudhatod, hogy milyen trükkök is léteznek a lájkszerzésre, például az Instagramon.