Mikor a legagresszívebbek a gyerekek?

Egy tanulmány szerint: A három és fél éves kor a legrosszabb, utána jobb lesz.
Agresszív gyerekek

Egy tanulmány szerint: A három és fél éves kor a legrosszabb, utána jobb lesz.

 Kutatók a gyerekek agresszivitását vizsgálták. Eszerint a testi agresszivitás körülbelül három és fél éves korig egyre nő, és aztán a kisiskolás korig újra enyhül. A Montreal Egyetem kutatóinak vizsgálata mutatta ki ezt az eredményt.  A vizsgálat során mintegy 2223 gyerek anyját és óvodai vagy iskolai nevelőit kérdezték meg.

A vizsgálat során azt is megállapították, hogy nem minden gyereknél csökken a kora gyerekkori agresszivitás. Nagyobb gyerekek is sokszor hajlanak a testi erőszakra, és ilyenkor már ez sokszor együtt jár az erőszakos bűncselekmények, zavart szociális viselkedések, iskolai kudarcok kockázatával, ezek között drog- és alkoholproblémákkal. De miért?    A kutatók néhány rizikófaktort megállapítottak. Ezek között van elsősorban a kisgyerekkori családi körülmény: A szülők alul képzettsége vagy depressziója, a család rossz anyagi helyzete, a testvérek nagy száma.

 A kutatók szerint a magas rizikófaktorral rendelkező családok esetében már a terhesség alatt, és amikor a gyerekek még kicsik, érdemes célzott segítséget nyújtani. Ezzel meg lehet előzni, hogy a gyerekek tartósan agresszívek legyenek. Az eredmények ezen kívül azt is mutatják, hogy különbség van a nemek között. A lányok általában kevésbé agresszívek, mint a fiúk. A hat és tizenhárom éves erősebben agresszív fiúk hat százalékában, az anyjuk szerint, az iskolakezdéskor jelentősen nőtt a testi erőszakosság. Öt éves korukig nem mutattak különösebb agresszivitást.

A kutatók szerint azok a lányok, akiket már ötéves korukban agresszívnek mondtak, iskolás korukban is azok maradtak. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az anyák a lányok esetében kirívóbbnak gondolják az ilyen viselkedést.

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes elemek, akkumulátor robbanás - halálos is lehet

Halált okozott egy felrobbant akkutöltő

Egy akkumulátortöltő szilánkjai okoztak balesetet. Egy németországi cég irodájában történt a tragikus szerencsétlenség.

Agresszív gyerekek

Mikor a legagresszívebbek a gyerekek?

A Montreal Egyetem kutatóinak vizsgálata megállapította, hogy nem minden gyereknél csökken a kora gyerekkori agresszivitás.

Svájci temetőautomata

A temetőnél elhelyezett gyászautomata kegyeletsértő

Svájcban, a zürichi Sihlfeld-temető előtt nemrégiben egy gyászautomatát helyeztek el. Nem mindenkinek nyerte el a tetszését.