Villanypásztor kerítéssel léphetünk fel a kutya által okozott károkkal szemben

Házi kedvencünk megvásárlásakor, vagy örökbefogadásakor talán fel sem merül bennünk, hogy a legjobb barátunkként ismert állat bizony néha jóval rakoncátlanabbá válthat, mint ahogyan elképzeltük.
Villanypásztor kerítéssel léphetünk fel a kutya által okozott károkkal szemben

A lakásban tartott kutyáknak is megvannak a maguk hóbortjai, például előszeretettel rágják szét a bútorainkat, ám az udvaron élő kutyák teljesen más módon tehetnek kárt értékeinkben: szaladgálásuk, rohangálásuk közben letiporhatják a veteményest, kiáshatják a frissen elültetett palántákat, esetleg hozzáférhetnek olyan számukra mérgező növényekhez, mint a paradicsom levele, de akár meg is szökhetnek, mások kertjében is bosszúságot okozva.

Mit tehetünk ilyen esetben?

A lehető legrosszabb megoldást a drótkerítések bevetése, vagy a merev szerkesztésű ponthegesztett táblásrendszerű kerítések jelentik. Míg az első könyörtelenül beleakadhat az állatunk bundájába, bőrébe, vagy felhasíthatja végtagjait, esetleg beszorulhat valamely végtagja a drótkerítés karmai közé, addig a második esztétikailag ronthatja udvarunk képét, de merevségének köszönhetően, hosszú távon nem is számít a legtartósabbnak. A lehető legjobb megoldást – a kutyánk megnevelése mellett –, a kutyák számára kialakított villanypásztor rendszerek jelenthetik.

Árthat a villanypásztor a kutyának?

Nem. A kutyák számára kialakított villanypásztor által előállított feszültség sem az emberekre, sem az állatokra nem veszélyes, mivel az áramerőssége meglehetősen kicsi. Természetesen a vele való érintkezés kellemetlen és nem szívesen ismételné meg egy állat sem. Éppen emiatt a kutya hamar megtanulja, hogy a villanypásztorral való érintkezés nem jó, így megszűnhetnek a szökési hajlamai, de megértheti azt is, hogy a kertbe nem mehet be, és a villanypásztor által kijelölt terült határait nem lépheti át.

Mire kell figyelni a villanypásztor kiépítése során?

Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő készülék kiválasztása. Nagyobb kutya esetén egy olyan impulzusgenerátor beszerzésére van szükség, amely 3-5 Joule erősségű, ám amennyiben kisebb, rövidebb szőrű kutyáról van szó, a 2-4 Joule erősségű is elegendő. Ami a villanypásztor vezetéket illeti a legjobb választás egy 100 kg alatti szakítószilárdsággal rendelkező zsinór, ez bőven elegendő a kutyák kordában tartására. Ez a típusú vezeték sodort műanyag szálakból áll, amelyeket elektromos áramot vezető fémszálak egészítenek ki. A zsinór elektromos ellenállása határozza meg a készülékünk által generált elektromos impulzusok veszteségét, így minél kisebb a vezeték ellenállása, annál kisebb lesz az energiaveszteség is.

Az ajánlott villanypásztor kerítés három soros, amely a földtől számítva 10 cm, 25 cm és 45 cm magasságban elhelyezett vezetékekből áll. Ha nagyobb testű kutyánk van, az alsó 10 cm magasan elhelyezett vezeték elhagyható, a felső vezeték magassága pedig 50-60 cm-re is emelhető.

Hol juthatok hozzák a szükséges eszközökhöz?

A villanypásztor rendszerhez szükséges eszközöket mindenképp egy olyan helyről kell megvásárolni, ahol garantálják a lehető legjobb minőséget, hiszen a rendszer az állatunk védelmét szolgálja. A saját termékekkel is rendelkező agroelectro.hu webáruházában minden szükséges elem megtalálható egy jól felszerelt villanypásztor kiépítéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Gyakori problémák a gáztűzhelyeknél

Gyakori problémák a gáztűzhelyeknél

A gáztűzhelyek rendkívül népszerűek, de problémák is kialakulhatnak.

Hogyan kell telepíteni egy fürdődézsát?

Hogyan kell telepíteni egy fürdődézsát?

Telepíthet termoszifon rendszert, vagy használhat betonalapot.

Tippek a háztartási cikkek csomagolásához

Tippek a háztartási cikkek csomagolásához

Lehet, hogy sok holmi van a házában. Nem kell azonban mindet becsomagolnia.