5 lépés a fenntartható lakberendezéshez

Egyre elterjedtebb szempont a lakberendezés során a fenntarthatóság és a környezet védelme. A tudatos emberek számára nem elegendő, hogy az otthon kívülről is öko anyagokból áll, nekik fontos az is, hogy mi van a négy fal között. Ez a szemléletmód nemcsak a saját, hanem a gyermekeink jövőjére is hatással van. Szerencsére egyre több lehetőségünk van a mindennapokban, hogy tegyünk egy kicsit a környezetért. Cikkünkben pár lépésben bemutatjuk, hogy milyen is a fenntartható lakberendezés.
5 lépés a fenntartható lakberendezéshez

1. lépés: A világos színek használata

Ahhoz, hogy az otthonunk harmonikus és kiegyensúlyozott lehessen, fontos, hogy világos tónusokat alkalmazzunk mind a falakon, mind pedig a kiegészítők kapcsán. Ez jelentősen csökkentheti az áramfelhasználást, hiszen a fehér falak visszatükrözik a helyiségbe jutott fényt. A mesterséges világítások egy része amúgy is károsan hat ránk, így érdemes világos árnyalatokat használni a lakásban.

2. lépés: Energiatakarékos megoldások alkalmazása

Az előző ponthoz kapcsolódóan, ha már lehetőségünk van rá, használjuk minél kevesebbet a különböző lámpatesteket. Az áramfelhasználás csökkentése hatással lehet a pénztárcánkra, ráadásul fenntarthatóbbá teszi az otthont. Amennyiben tehetjük, ruházzunk be napelemes rendszerre, amely tovább segítheti az ökotudatosságot. A napelem forgalmazók országosan vannak jelen, így mindenkinek lehetősége van kiviteleztetni egy nagyobb teljesítményű eszközt.

3. lépés: Szerezzünk be növényeket!

Talán nem is lehet kérdés, hogy minél több növényt tudunk az otthonunkban, annál környezetbarátabb és tisztább lesz a levegő. Szerencsére mindenféle tájolású és kialakítású helyiségbe találhatunk megfelelő zöldet. Tehetünk párat a teraszra, a fürdőbe, a konyhába, de akár a tárolóba is egyaránt. Ha pedig kis alapterülettel rendelkezünk, megoldás lehet egy vertikális növényfal, amivel élő környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban.

4. lépés: Válogassuk meg a textíliák alapanyagát!

A mi felelősségünk, hogy milyen textíliákat választunk az otthonunkba. Az egészségünk érdekében azonban érdemes természetes alapanyagokkal körbevenni magunkat. A hosszú távú befektetés hatással lesz az egész családra. Egy minőségi termék ugyanis drágább lehet, mint egy hagyományos pléd vagy párna, ám ezek legtöbb esetben organikusak, amik minden évszakban hasznosak lesznek. A téli időszakban pedig ne feledkezzünk meg a vastagabb sötétítőkről, amelyek bent tartják a meleget, így melegebb hőmérsékletet biztosítanak a család számára.

5. lépés: Fa bútorok használata

Manapság egyre elterjedtebbek a környezetbarát bútorok, mint például a fa. Ha tehetjük, akkor felejtsük el tehát a műanyagból gyártott modelleket, amelyek minősége és tartóssága sem túl jó. Ahhoz, hogy ne kelljen bútort cserélni minden harmadik évben, sokkal fenntarthatóbb, ha minőségi darabokat választunk otthonra.

Összegezve

A fenntartható otthonhoz hozzátartozik a világos színek használata, a növények elhelyezése a lakásban, illetve az energiatakarékos rendszerek alkalmazása. Szerencsére a napelem forgalmazók országosan is jelen vannak, aminek köszönhetően szinte bárki lenullázhatja az áramszámláját. Ne feledkezzünk meg továbbá a fa bútorok és a minőségi textíliák használatáról sem.

Kapcsolódó cikkek

Kertújító tippek kezdőknek

Kertújító tippek kezdőknek

Nem kell képzett kertésznek lennünk ahhoz, hogy néhány praktika segítségével átalakítsuk az udvart.

Fenntartható lakásdekorációk hulladékból

Ne dobjuk a kukába, inkább használjuk fel lakásdekorációnak!

Hogyan lesz valami szemétnek hitt dologból a lakásunk dísze? Hát így!

Tippek a megfelelő ágynemű kiválasztásához

Tippek a megfelelő ágynemű kiválasztásához

Az ágyneműn található szálszám nem az egyetlen tényező, amely meghatározza annak minőségét.