5 lépés a fenntartható lakberendezéshez

Egyre elterjedtebb szempont a lakberendezés során a fenntarthatóság és a környezet védelme. A tudatos emberek számára nem elegendő, hogy az otthon kívülről is öko anyagokból áll, nekik fontos az is, hogy mi van a négy fal között. Ez a szemléletmód nemcsak a saját, hanem a gyermekeink jövőjére is hatással van. Szerencsére egyre több lehetőségünk van a mindennapokban, hogy tegyünk egy kicsit a környezetért. Cikkünkben pár lépésben bemutatjuk, hogy milyen is a fenntartható lakberendezés.
5 lépés a fenntartható lakberendezéshez

1. lépés: A világos színek használata

Ahhoz, hogy az otthonunk harmonikus és kiegyensúlyozott lehessen, fontos, hogy világos tónusokat alkalmazzunk mind a falakon, mind pedig a kiegészítők kapcsán. Ez jelentősen csökkentheti az áramfelhasználást, hiszen a fehér falak visszatükrözik a helyiségbe jutott fényt. A mesterséges világítások egy része amúgy is károsan hat ránk, így érdemes világos árnyalatokat használni a lakásban.

2. lépés: Energiatakarékos megoldások alkalmazása

Az előző ponthoz kapcsolódóan, ha már lehetőségünk van rá, használjuk minél kevesebbet a különböző lámpatesteket. Az áramfelhasználás csökkentése hatással lehet a pénztárcánkra, ráadásul fenntarthatóbbá teszi az otthont. Amennyiben tehetjük, ruházzunk be napelemes rendszerre, amely tovább segítheti az ökotudatosságot. A napelem forgalmazók országosan vannak jelen, így mindenkinek lehetősége van kiviteleztetni egy nagyobb teljesítményű eszközt.

3. lépés: Szerezzünk be növényeket!

Talán nem is lehet kérdés, hogy minél több növényt tudunk az otthonunkban, annál környezetbarátabb és tisztább lesz a levegő. Szerencsére mindenféle tájolású és kialakítású helyiségbe találhatunk megfelelő zöldet. Tehetünk párat a teraszra, a fürdőbe, a konyhába, de akár a tárolóba is egyaránt. Ha pedig kis alapterülettel rendelkezünk, megoldás lehet egy vertikális növényfal, amivel élő környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban.

4. lépés: Válogassuk meg a textíliák alapanyagát!

A mi felelősségünk, hogy milyen textíliákat választunk az otthonunkba. Az egészségünk érdekében azonban érdemes természetes alapanyagokkal körbevenni magunkat. A hosszú távú befektetés hatással lesz az egész családra. Egy minőségi termék ugyanis drágább lehet, mint egy hagyományos pléd vagy párna, ám ezek legtöbb esetben organikusak, amik minden évszakban hasznosak lesznek. A téli időszakban pedig ne feledkezzünk meg a vastagabb sötétítőkről, amelyek bent tartják a meleget, így melegebb hőmérsékletet biztosítanak a család számára.

5. lépés: Fa bútorok használata

Manapság egyre elterjedtebbek a környezetbarát bútorok, mint például a fa. Ha tehetjük, akkor felejtsük el tehát a műanyagból gyártott modelleket, amelyek minősége és tartóssága sem túl jó. Ahhoz, hogy ne kelljen bútort cserélni minden harmadik évben, sokkal fenntarthatóbb, ha minőségi darabokat választunk otthonra.

Összegezve

A fenntartható otthonhoz hozzátartozik a világos színek használata, a növények elhelyezése a lakásban, illetve az energiatakarékos rendszerek alkalmazása. Szerencsére a napelem forgalmazók országosan is jelen vannak, aminek köszönhetően szinte bárki lenullázhatja az áramszámláját. Ne feledkezzünk meg továbbá a fa bútorok és a minőségi textíliák használatáról sem.

Kapcsolódó cikkek

Dekorációs tippek, hogy az otthonunk őszies hangulatba öltözzön

Dekorációs tippek, hogy az otthonunk őszies hangulatba öltözzön

A hímzett díszpárna otthonra sokat dob az őszi otthon hangulatán. Fektess hangsúlyt továbbá az étkezőre is, hogy szívesen fogyaszd el itt a forró levesedet!

Kertújító tippek kezdőknek

Kertújító tippek kezdőknek

Nem kell képzett kertésznek lennünk ahhoz, hogy néhány praktika segítségével átalakítsuk az udvart.

Járműjavító szerszámok és berendezések

Járműjavító szerszámok és berendezések

Ha szerelőként szeretne dolgozni, fontos, hogy rendelkezzen a megfelelő szerszámokkal az autók javításához.