Homlokzati hőszigetelő rendszerek, és amit tudni érdemes róluk

Az építkezés előtt állók, vagy a lakásfelújítást tervezők számára valószínűleg nem csengenek ismeretlenül az olyan kifejezések, mint a kőzetgyapot, a grafitos hőszigetelő rendszer, vagy az EPS. Ezek alapvetően a hőszigeteléshez használt alapanyagokra vonatkoznak. Most sorra vesszük azokat a lehetőségeket, melyek a homlokzati hőszigetelés kapcsán szóba jöhetnek.
Homlokzati hőszigetelő rendszerek, és amit tudni érdemes róluk

A polisztirol és a kőzetgyapot rendszerek érhetőek el, közöttük pedig többféle különbség is felfedezhető. Nézzük elsőként a polisztirol lapos hőszigetelést, melyet a szaküzletek napjaink kínálatában háromféle típusban kínálnak.


Hagyományos és grafitos polisztirol hőszigetelő lapok

A polisztirol kapcsán a legtöbben azonnal a hagyományos fehér EPS lapokra asszociálnak, nagyon helyesen. Ezek a leginkább elterjedt alapanyagok, melyeket a homlokzati hőszigeteléshez használnak.

Az 50x100-as szigetelés táblák árban is kifejezetten kedvezőek, de ha ezeknél vékonyabb megoldást keresünk, akkor a grafit adalékkal dúsított, úgynevezett grafitos homlokzati hőszigetelés javasolt. A tapasztalatok szerint ennek hőszigetelése jelentősen, 22,5 %-kal jobb hőszigetelő képességet biztosít még akkor is, ha a hagyományos EPS lapokkal azonos vastagságban használjuk fel. Tény azonban, hogy az érdeklődők rendszerint olyan helyekre választják a grafitos megoldást, ahol kifejezetten a vékonyabb hőszigetelő anyag a favorizált. A passzívházak esetében vékonyságuknál fogva is előnyös választásnak bizonyul.


Páraáteresztő hőszigetelés kiváló szigetelő jellemzőkkel

Az ingatlan homlokzati felújításakor a falazat nedvessége kiemelt szerephez jut. A kültéri burkolat kiválasztásakor a rugalmas bevonat legalább olyan nagy jelentőséggel bír, mint a páraáteresztés.
Ennek köszönhetően a belső térben keletkezett nedvesség a falakon keresztül is távozni tud, így elkerülve a penészesedést. A páraáteresztő polisztirol lapok 10%-kal jobb hőszigetelő képességet biztosítanak, mint a fehér polisztirol szigetelés.


Miért érdemes a polisztirol hőszigetelés mellett dönteni?

A nagy népszerűségnek örvendő polisztirol hőszigetelő rendszer kedvező ára miatt a leggyakrabban választott típus. Egyszerű dolgozni vele, ráadásul évtizedekre visszanyúló gyártói és kivitelezői tapasztalatok szolgálják az optimális végeredményt. Hőszigetelés kalkulátor segítségével bővebb információkhoz lehet jutni arról, hogy a homlokzat méretének függvényében mennyi alapanyagra lenne szükség ahhoz.


Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés: tűzgátló és páraáteresztő

A polisztirol mellett a másik keresett hőszigetelő rendszer a kőzetgyapot. A természetes anyag szálas kialakítással szolgálja az otthon szigetelését. Hangszigetelés terén is hozza a vártakat, ha tehát forgalmas út melletti ingatlanról van szó, akkor ennek előnyeit is kihasználhatjuk. A tűzvédelmi szempontból is kiváló kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés víztaszító jellemzőkkel bír, ráadásul a rágcsálók is elkerülik azt.


Hogyan épül fel egy ilyen kőzetgyapot rendszer?

A falazatra kerül a hőszigetelő lemez, arra ragasztóval rögzítik a szakemberek az üvegszövetet, majd a vakolat-alapozó és a vakolat következnek. Dübelekkel és élvédőkkel is szükséges kiegészíteni a rendszert, valamint a lábazati sín használata szintén javasolt, hiszen innen indul a homlokzati lapok felépítése.

További információ: www.homlokzatihoszigeteles.hu

Kapcsolódó cikkek

A legnépszerűbb kandallótípusok

A legnépszerűbb kandallótípusok

Akár új otthont épít, akár meglévő otthonát korszerűsíti, sokféle kandalló közül választhat.

Tippek a megfelelő ágynemű kiválasztásához

Tippek a megfelelő ágynemű kiválasztásához

Az ágyneműn található szálszám nem az egyetlen tényező, amely meghatározza annak minőségét.

Modern fali design tippek a hálószobában

Modern fali design tippek a hálószobában

Ha modern faldizájnt keres a hálószobájába, valószínűleg találkozott már híres emberek idézeteivel vagy festményeivel.