Gyakori problémák a gáztűzhelyeknél

A gáztűzhelyek rendkívül népszerűek, de problémák is kialakulhatnak.
Gyakori problémák a gáztűzhelyeknél

Ezek a problémák költséges javításhoz vagy cseréhez vezethetnek. Bár a legtöbb probléma könnyen megoldható, előfordulhat, hogy a komolyabb problémák esetén szakember segítségét kell kérnie. Egy profi szerelő képes azonosítani és kijavítani a gáztűzhelyek leggyakoribb problémáit. Előfordulhat, hogy egyes alkatrészeket, például a szelepet ki kell cserélni.

A megfelelő szellőztetés fontos a gázkandalló üzemeltetése során. Ha nem megfelelő, a kandalló nem fog megfelelően égni, és ez vízkárokat okozhat a ház körül vagy légzési problémákat. Ezenkívül a nem megfelelő huzat nem teljes égést okozhat, ami veszélyes szén-monoxid-szintet eredményezhet a lakásban, és akár a szén-monoxid-érzékelőt is aktiválhatja.

A gáztűzhelyek másik gyakori problémája a túlzott zaj. A zajt a meghibásodott fúvó- vagy égőegység okozza. Ha kandallója szokatlan hangokat ad ki, ellenőrizze az égőfúvókákat, hogy nincs-e bennük szennyeződés és törmelék. Ha piszkosak, akkor üvöltő hangot okozhatnak. Ha a zaj továbbra is fennáll, lehet, hogy ki kell cserélni a fúvókát.

Ha gondot okoz a gáztűzhely begyújtása, előfordulhat, hogy a gyújtólámpa hibásan működik. Egy hosszú fúvókájú gyufatartó használata segíthet megoldani ezt a problémát. Egy másik gyakori probléma a sérült termoszlop vagy vezeték. Fontos, hogy kövesse a gyártó összes utasítását, hogy megelőzze a gáztűzhely problémáit.

A gáztűzhelyek másik gyakori problémája a szag. Ha földgázszagot érez, valószínűleg a gázvezetékkel van probléma. Ez a szag elzáródásra utalhat, ami miatt kevés vagy egyáltalán nem áramlik a gáz. Ha ez történik, azonnal lépéseket kell tennie a kandalló szellőztetésére, hogy megszabaduljon a szagtól.

A füstszag mellett a gáztűzhelyek kormot is termelnek. Idővel ez a korom elzárhatja a kandalló levegőjét, ami csökkenti az égés hatékonyságát. Ha túlzott koromlerakódást észlel, fontolja meg, hogy évente egyszer egy profi kéményseprővel ellenőriztesse kandallóját.

Ha nem tudja beindítani a gáztűzhelyét, ellenőrizze a gyújtógombot és a gázszelepet. Bizonyos esetekben egy rossz felső határértékkapcsoló okozhatja kandallója meghibásodását. Ne feledje, hogy mindig forduljon engedéllyel rendelkező szakemberhez, mielőtt bármilyen típusú gázzal vagy elektromossággal dolgozna. Hacsak nem rendelkezik speciális ismeretekkel ezen a területen, a gázzal vagy elektromossággal való munka veszélyes lehet.

Egy másik gyakori probléma a gáztűzhelyeknél, hogy a termoelem vagy a termopile esetleg nincs megfelelően csatlakoztatva. A termopile kis mennyiségű áramot küld a gázszelepbe, amikor hőt érzékel. Ha a gyújtólámpa gyakran kialszik, akkor ez a probléma a termoelem problémája lehet.

Egy kioldott áramkör-megszakító is okozhatja a kandalló leállását. Ha van áramkör-megszakító az otthonában, akkor lehet, hogy újra kell kábeleznie a kandallót, vagy ki kell kapcsolnia. A gyújtási rendszer is kioldódhat egy áramütés miatt. Mindkét esetben vissza kell állítania a megszakítót.

Kapcsolódó cikkek

Modern fali design tippek a hálószobában

Modern fali design tippek a hálószobában

Ha modern faldizájnt keres a hálószobájába, valószínűleg találkozott már híres emberek idézeteivel vagy festményeivel.

Homlokzati hőszigetelő rendszerek, és amit tudni érdemes róluk

Homlokzati hőszigetelő rendszerek, és amit tudni érdemes róluk

Az építkezés előtt állók számára valószínűleg nem csengenek ismeretlenül az olyan kifejezések, mint a kőzetgyapot, a grafitos hőszigetelő rendszer, vagy az EPS.

A legnépszerűbb kandallótípusok

A legnépszerűbb kandallótípusok

Akár új otthont épít, akár meglévő otthonát korszerűsíti, sokféle kandalló közül választhat.