Leukémia - fókuszban a megelőzés

A második leggyakrabban előforduló gyermekkori daganatos megbetegedés a gyerek leukémia, amely a rákos megbetegedések közel 30%-át teszi ki, míg felnőtt leukémia esetén ugyanez a szám csupán 3%. Mi most összefoglaltuk neked cikkünkben, hogy mit érdemes tudni a leukémiáról gyermek- és felnőttkorban, illetve mit lehet tenni a megelőzés érdekében.
Leukémia - fókuszban a megelőzés

Mit érdemes tudni a leukémiáról?

A leukémia a sejtek életműködését biztosító vérsejtek termeléséért felelős vérképző őssejtek kóros elváltozása és túlzott felszaporodása révén alakul ki. A daganatos sejtek kiszorítják az egyéb vérsejteket termelő vérképző sejteket, így az elégtelen vörösvérsejt termelődése miatt gyakori tünet a vérszegénység. Emellett az elváltozott fehérvérsejtek nem képesek ellátni egy normális fehérvérsejt feladatát, ezért a szervezetbe jutó fertőzéseket sem képesek leküzdeni, így a leukémiás beteg gyakran betegeskedik.

A fentebb említetteken kívül gyakori tünet még a fájdalom megjelenése a máj, a vese, a lép, a nyirokcsomók, a csontok és az ízületek környékén is. Gyakran jelentkeznek a beteg testén apró, bevérzéses foltok is. A leukémiás tünetek jelentkezése esetén érdemes azonnal felkeresni orvosunkat és kivizsgálást kérni, ugyanis mint a legtöbb daganatos betegség esetében, itt is a legfontosabb tényező az idő!

A leukémiának négy típusát különböztetjük meg egymástól, amelynél figyelembe vesszük, hogy milyen gyors az adott rosszindulatú daganatos betegség kialakulása és lefolyása (akut és krónikus), illetve hogy a kóros elváltozások a csontvelőben található két fehérvérsejtképző-vonal közül melyikben jelentkeznek (myeloid és lymfoid).

Gyerek leukémia - leukémia előfordulása gyermekkorban

Ha a gyerek leukémia kerül szóba, általában az akut lymfoid leukémiára (ALL) gondolunk, ugyanis ez a típus a gyermekeknél leggyakrabban előforduló leukémiafajta. Ez a típus gyermekek esetén az esetek közel 80-90%-ában teljesen gyógyítható.

A gyerek leukémia másik gyakori fajtája az akut myeloid leukémia (AML). Az ALL típushoz hasonlóan a tünetek hamar jelentkeznek ennél a fajtánál is. Napjainkban az AML típusú leukémiával küzdő gyermekek 60%-os gyógyulási eséllyel néznek szembe.

Felnőtt leukémia - leukémia előfordulása felnőttkorban

Felnőtt leukémia esetén a leggyakoribb típus az akut myeolid leukémia (AML). Általánosságban 30-40% a felnőtt leukémia ezen típusa esetén a gyógyulás esély. Az akut lymfoid leukémia (ALL) nem csupán gyermekeknél, de felnőtteknél, azon belül is főleg a 65 év felettieknél is jelentkezhet. Ennél a típusnál 65 év felett 20% a túlélési esély, 65 év alatti felnőttnél ez a szám 45-50%.

A krónikus leukémia típusok általában felnőtteket érintenek. Az akut leukémiával szemben a tünetek viszonylag későn jelentkeznek, így felfedezése általában véletlenül, rutin vizsgálat során kerül történik meg. A krónikus myeloid leukémia (CML) betegeinek 85%-a a diagnosztizálástól számított 10. évben is életben van, míg a krónikus lymfoid leukémia (CLL) érintettjeinél ez a szám 10 fölött van, sőt, akár 20-25 év is lehet.

Megelőzés

Mivel a gyermek leukémia és felnőtt leukémia kialakulásának oka máig ismeretlen, máig sem tudjuk a pontos receptet a leukémiás megbetegedés megelőzésére, viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezeket kerüljük:

  • Kerüljük az ionizáló sugárzásokat!

  • Kerüljük a bizonyos kémiai anyagokkal való érintkezést (pl. benzol)!

  • Lehetőleg kerüljük a nagyfeszültségű áramvezetékek vagy transzformátorok közvetlen környezetében elhelyezkedő lakóhelyek választását!

A leukémia kialakulásában nagy szerepet játszik még a genetika, emellett az öröklött immunológia károsodást hordozóknál is nagyobb eséllyel jelentkezik ez a fajta daganatos megbetegedés. Ezek mellett kromoszóma-rendellenességek esetén is fokozott a leukémia kialakulásának kockázata.

Kapcsolódó cikkek

Leukémia - fókuszban a megelőzés

Leukémia - fókuszban a megelőzés

A második leggyakrabban előforduló gyermekkori daganatos megbetegedés a gyerek leukémia.

Kiknek javasolt az otthoni edzés?

Kiknek javasolt az otthoni edzés?

Nem mindenkinek való a konditermes edzés, éppígy az otthoni mozgás sem.

Frissítő masszázs Hévízen - wellness hétvége a Hotel Palace****-ban, Hévíz egyik legjobb szállodájában

Garantált a felfrissülés a Hotel Palace**** Hévíz masszázsain

A masszázs felüdíti a testet és a lelket is. A Hotel Palace**** szállodában erre is van lehetőségünk.