A termosztát működése, élettartama és meghibásodása

Az autó termosztátja létfontosságú szerepet játszik a motor hőmérsékletének szabályozásában.
A termosztát működése, élettartama és meghibásodása

Jól működő termosztát nélkül fennáll a veszélye, hogy a motor túl forrón vagy túl hidegen működik. Ez súlyos – és potenciálisan költséges – problémákat idézhet elő. A következőkben megnézzük a termosztátok működési elvét, és azt, hogy mi történik, ha egy hibás termosztát nyitva vagy zárva marad. Szót ejtünk arról is, hogy milyen időközönként lehet szükség a termosztátok cseréjére, és hogy hogyan ismerhetjük fel a termosztát meghibásodását az autóban.

A termosztát működése

A vízhűtéses motorral rendelkező járművek többségének a hatékony működéshez egyenletes hőmérsékletet kell fenntartania: ez a hőmérséklet a legtöbb márka és modell esetében 75 °C és 104 °C között van. A termosztát feladata, hogy a hűtőfolyadék áramlását szabályozva biztosítsa a motor optimális üzemi hőmérsékleten való működését.

Maga a termosztát működés közben egy szelepet nyit és zár, amely a hűtőfolyadék áramlását szabályozza a megfelelő hőmérséklet fenntartása érdekében. Ehhez egy speciális viaszmechanizmussal ellátott hőérzékeny szelepet használ. A motor felmelegedésekor, a benne lévő hűtőfolyadék felforrósodik, ezáltal a szelepben lévő viasz kitágul és megolvad. A szelep kinyílik és a hűtőfolyadék keringeni kezd a hűtőrendszerben, eloszlatva a hőt. A hűtőfolyadék ezután visszaáramlik a motorba, lehűti azt. A motor hőmérsékletének csökkenésével, a viasz ismét összehúzódik, bezárja a szelepet és elzárja a hűtőfolyadék áramlását, hogy a motor újra felmelegedhessen. Ily módon a termosztát megakadályozza a motor túlmelegedését, biztosítva az optimális üzemi hőmérsékletet.

A termosztát meghibásodása

Hibás termosztát esetén a hűtőfolyadék áramlása elégtelen lesz, és a motor túlmelegszik vagy túlzottan lehűl, illetve néhány esetben a szélső értékek közötti gyors ingadozás is megfigyelhető.

Ha a termosztát zárt állásba ragad, a hűtőfolyadék bennreked a motorban, és rövid időn belül felforrósodik, ami a motor túlmelegedéséhez vezethet. Ez komoly károkat okozhat a motor alkatrészeiben.

Ha a termosztát nyitott állásba ragad, a hűtőfolyadék folyamatosan áramlik át a motoron, és túl hidegre hűti azt. Egy túlhűtött motor hatékonysága csökken, ami negatív hatással lehet az üzemanyag-fogyasztásra, valamint az utastér bekapcsolt fűtés mellett sem melegszik fel.

Az autó termosztátja számos okból meghibásodhat. A leggyakoribb okok általában a vízpumpával vagy a hűtővel kapcsolatos problémák, illetve a sérült hajtószíj.

A hibás termosztát tünetei

A hibás termosztát akár a motor teljes meghibásodását is okozhatja, ezért nagyon fontos, hogy felismerjük a nem megfelelően működő termosztát okozta tüneteket. Azonban hűtőrendszer meglehetősen összetett rendszer, így, ha nehezen tudjuk diagnosztizálni a problémát, legjobb, ha egy szakképzett szerelőhöz fordulunk segítségért.

  • Nagyon magas motorhőmérséklet. A termosztát problémáját jelzi, ha a motor hőmérséklet-mérő rendkívül magas üzemi hőmérsékletet mutat – különösen a vezetés első tizenöt-húsz percében. A motorhőmérséklet-mérővel nem rendelkező járműveknél a műszerfalon a magas motorhőmérséklet szimbólum világít ilyenkor.

  • Ingadozó motorhőmérséklet. Ha a termosztát meghibásodott, az is előfordulhat, hogy a motorhőmérséklet gyorsan ingadozik a meleg és a hideg tartomány között. Ez akkor fordul elő, ha a meghibásodott termosztát szelepe nem a megfelelő időben nyit és zár.

  • Szivárgó hűtőfolyadék a termosztát közelében. Ha a termosztát zárt állásban ragad, akkor a hűtőfolyadék-vezetékekben nyomás alakulhat ki, és a hűtőfolyadék szivároghat a rendszerből, különösen a termosztát környékén. Ez a szivárgás a motor üzemi hőmérsékletének emelkedését okozhatja. A folyadék a környező motoralkatrészek korrodálódását vagy rozsdásodását is okozhatja, ami költséges javításba kerülhet, ha nem észlelik időben.

A termosztát élettartama

Nincs hivatalosan megállapított kilométeróra-állás, amelynél az autó termosztátja elromolhat. A legtöbb autószerelő 10 év után ajánlja az autóhőfok szabályzó cseréjét. Ez azonban egy igen optimista becslés, mert a termosztátok nagy valószínűséggel ritkán bírják ilyen hosszú ideig. A termosztát élettartamát több tényező is befolyásolja. Ezek közé tartozik a zord időjárás, a durva vezetési stílus, illetve a motor vagy a termosztát egyes alkatrészeinek meghibásodása. Ha az autónk termosztátja elromlik, mielőbb forduljunk szerelőhöz, és cseréltessük ki a hibás alkatrészt. A jármű optimális teljesítményének biztosítása érdekében pedig jobb, ha rendszeresen ellenőrizzük a termosztát működését.

Kapcsolódó cikkek

A termosztát működése, élettartama és meghibásodása

A termosztát működése, élettartama és meghibásodása

Az autó termosztátja létfontosságú szerepet játszik a motor hőmérsékletének szabályozásában.

7 fontos szempont, hogy megismerd az e-autókat

7 fontos szempont, hogy megismerd az e-autókat

Tanuld meg velünk, hogyan is működnek!