Rezgéscsillapítás

Mi is az a rezgés? Kezdjünk ezzel az ismertetőnket. A rezgés egy oszcilláló mozgás egy test egyensúlyi állapota körül.
Rezgéscsillapítás

A rezgés lehet periodikus vagy véletlenszerű. Bármilyen rezgésről van szó az iparban és mezőgazdaságban a gépek, berendezések védelmében érdemes védekezni ellen és a hatásait lecsökkenteni. Tartós rezgés fennállása esetén a legtöbb gépben lévő alkatrészek károsodhatnak, élettartamuk jelentősen lecsökkenhet. A rezgéscsillapítás fontos szerepe továbbá, hogy a rezgés keltésére képes berendezés működése közben ne tudja átadni a rezgéseket másik gépeknek, munkaállomásoknak.

A rezgéseket általában valamilyen rugalmas anyaggal, általában gumival csillapítjuk. Az ipari rezgéscsillapítók többféle kialakításúak és típusúak lehetnek.

Léteznek hengeres rezgéscsillapító gumibakok. Ezek egy hengeres fém részből és az erre vulkanizált gumiból állnak. Ipari felhasználásra ötféle típus létezik. Ezeket számozással jelölik.

1-es típus: Mindkét oldalán menetes szár van

2-es típus: Egyik oldalán menetes szár van a másik oldalán menet

3-as típus: Mindkét oldalán csak menet van

4-es típus: Egyik oldalon menetes szár, másik oldalon gumírozott a felület

5-ös típus: Egyik oldalon menetes rész, másik oldalon gumírozott a felület

Ezek a hengeres gumibakok általában többféle átmérővel és magassággal jelennek meg a piacon. A gumi jellemzően három féle keménységben terjedt el.
Az elterjedtebb gumi keménységek a következők:

  • Lágy - 43 Shore-A keménység

  • Közepes - 55 Shore-A keménység

  • Kemény - 75 Shore-A keménység

A hengeres gumibakoknál a teherbírás az átmérők és magasságok függvénye.

Léteznek átmenőfuratos gumibakok is. Ezek szintén hengeres kialakításúak. Egyszerű kialakításuk és nagy teherbírásuk miatt számos berendezésnél könnyen alkalmazható. Van belőle fém betéttel rendelkező és olyan is ami egy sima hengeres gumiból áll.

Speciális gumibakoknak két főbb típusa van. A holkeres típusú, mely tolerálja a nagyobb, erősebb oldalirányú elmozgásokat is. A másik különlegesebbnek mondható gumi rezgéscsillapító parabolikus kialakítású. Ez a gumibak képes a nagyobb elmozdulásokat is tolerálni. Számos felhasználásnál könnyen és egyszerűen alkalmazható.

Kapcsolódó cikkek

Rezgéscsillapítás

Rezgéscsillapítás

Ismerkedjünk a gumibakokkal...