A temetőnél elhelyezett gyászautomata kegyeletsértő

Svájcban, a zürichi Sihlfeld-temető előtt nemrégiben egy gyászautomatát helyeztek el. Ez egy műalkotás, de a látogatók felháborodtak.
Svájci temetőautomata


Svájcban, a zürichi Sihlfeld-temető előtt nemrégiben egy gyászautomatát helyeztek el. Ez egy műalkotás, de a látogatók felháborodtak.

Első ránézésre úgy néz ki, mint egy szokványos ital- vagy ételautomata. De az úgynevezett gyászautomatát Zürich Sihlfeld temetője bejáratánál állították fel, és ennek megfelelő termékeket kínál. Az egyik látogató szerint nem hiábavaló ez az automata, mások szerint: „Az emberek gyászolni jönnek ide. Egy ilyen automata kegyeletsértő.” Dühítőek a kettő és tizenkét frank között kínált termékek is: „Mit keres itt a filteres tea vagy a szappanbuborék?” A gyertya meg a zsebkendő még csak elfogadható.

 Egészen másképpen látja Lea Hofer. A ZHdK (Zürcher Hochschule der Künste), a Zürichi Művészeti főiskola dizájn szakjának hallgatója a szakdolgozatában tervezte ezt az automatát, és a temető felelős személyeivel folytatott megbeszélés után helyezték el a temető előtt.

Számára ez művészet, aminek indítéka: „A gyásznak és szomorúságnak a mai teljesítmény-centrikus világban nincs helye”.

Az automatában elhelyezett 20 tárgyat gyászolókkal és szakértőkkel folytatott megbeszélések alapján tervezte és választotta ki. „A tárgyaknak szimbolikus jelentése van.” Így a filteres tea és a szappanbuborék célja az élet lecsendesítése: „A dinamikus társadalmunkban az embereknek több időt és figyelmet kell szánniuk a fájdalmas érzésekre, és így a gyászra is”, nyilatkozta Hofer. Az automatának segíteni kell a gyászolót a vigasztalódásban is. „Ezért árulunk zsebkendőt és a síron elhelyezhető gyertyákat is.” Az automatát már újra fel kellett
tölteni. A bevételből egy új projektet is tervez a művész, amely a termékek és csomagolásuk megújítását célozza.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb szövet kiválasztása fürdőruhákhoz

A legjobb szövet kiválasztása fürdőruhákhoz

A fürdőruha legjobb anyagának kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell vennie.

Trükkök lájkszerzésre

Az influencerek arcátlan trükkjei

A cikkből megtudhatod, hogy milyen trükkök is léteznek a lájkszerzésre, például az Instagramon.

Ezekben segít a futás a szervezetünknek

4 dolog, amiben segít a futás

A rendszeres futásnak kiemelt szerepe van az egészségünk megőrzésében. Mutatjuk, hogy miért is olyan hasznos.