Hogyan készítsük el az édesburgonyát

Az édesburgonya főzése remek módja lehet az A- és C-vitamin-bevitel növelésének. Emellett kiváló rostforrás is, amely segít a telítettség fokozásában és a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Emellett jó káliumforrás is, amely nélkülözhetetlen a szív egészségéhez.
Hogyan készítsük el az édesburgonyát

Az édesburgonyát sokféleképpen lehet elkészíteni, így ezt a sokoldalú zöldséget számos ételben élvezheti. A főzés, a párolás és a sütés mind olyan egészséges főzési módok, amelyeket kipróbálhat, hogy még több ízt adjon kedvenc édesburgonyás receptjeinek.

A sült édesburgonya remek választás azoknak, akik a könnyedebb ételeket kedvelik, és nem akarják megkockáztatni, hogy túlsütik vagy túl sok olajat adnak hozzá. Különösen jó reggeli, amely alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor sok fehérjét és tápanyagot, például rostot, kalciumot és vasat tartalmaz.

Kiváló köret bármilyen ételhez, és tetszés szerinti feltétekkel tálalható. A tetejükre barna cukrot, vajat vagy fahéjat, áfonyát vagy diót tehet, hogy feldobja az ételét, és még több textúrát adjon neki.

Dobja a sült édesburgonyát zöld- vagy gabonasalátákba, keverje össze tojással a reggeli hash-hez, vagy töltse tacókba és quesadillákba. Még lassú tűzhelyet is használhatsz ehhez a sajtos édesburgonya gratinhoz!

A kockára vágott sült édesburgonya szintén remek választás. Levesek, pörköltek és curryk ízletes köreteként jól használható. Medálokra is vághatja őket, és megsütheti őket egy kiadós reggeli hash formájában.

Ha kockákra vágja az édesburgonyát, mindenképpen éles kést használjon, és hosszú, egyenletes szeletekre vágja. Ez biztosítja, hogy a burgonyák egyforma méretűek legyenek, és sütés közben egyenletesen süljenek meg.

Főzés előtt alaposan mossa és súrolja meg az édesburgonyát. Ez segít megakadályozni, hogy a főzés során párolódjanak, és ropogós lesz a héjuk.

Ellenőrizze a főtt édesburgonya átsült állapotát egy villa vagy kés segítségével. Ha nem puha, főzze tovább, amíg megpuhul.

Sütés előtt dobja meg az édesburgonyát olívaolajjal és fűszerekkel, hogy finom és tápláló köretet készítsen belőle. A sütés során néhány percenként dobja meg őket, hogy ne égjenek meg.

Alternatív megoldásként egy mikrohullámú sütőre alkalmas edénybe is teheti, és magas fokozaton 5 percig főzheti. Ez gyorsabb főzési mód, és biztosítja, hogy az édesburgonya pillanatok alatt tálalásra kész legyen.

A mikrohullámú sütőben főzött édesburgonya sokféle ételben felhasználható, beleértve a rakott ételeket és a pékárukat is. Gyorsan és egyenletesen főnek meg, így kényelmes módja ennek az ízletes zöldségnek az elkészítéséhez.

A sütőt 425 Fahrenheit-fokra is előmelegítheti a sütés előtt, ami biztosítja, hogy egyenletesen süljön, és ropogós, barnára sült külsőt kapjon, amit szeret. Alternatív megoldásként a sütés előtt fóliába is csomagolhatja őket, ami megakadályozza, hogy a sütés során gőzölögjenek, és azt is, hogy megégjenek.

Ha édesburgonyát főz, gőzöl vagy süt, ne feledje, hogy tálalás előtt távolítsa el a héját, hogy elkerülje az oxidációt, és minimalizálja a fontos vitaminok és ásványi anyagok elvesztését. A főtt édesburgonya például a béta-karotin akár 92%-át és a C-vitamin 75%-át is megőrizheti, ami segít megelőzni a betegségeket és felveszi a harcot a szabad gyökökkel a szervezetben.

Kapcsolódó cikkek

A legújabb koktélos eszközök, amelyek minden mixer álmát valóra váltják

A legújabb koktélos eszközök, amelyek minden mixer álmát valóra váltják

Ki ne szeretné az isteni és frissítő koktélokat? Legyen szó alkoholos vagy éppen mentes változatokról, a legtöbbünknek van valamilyen kedvenc keveréke, amit télen és nyáron is szívesen fogyaszt.

Kíméletes alkoholos italok kezdőknek

Kíméletes alkoholos italok kezdőknek

Összegyűjtöttünk néhány kíméletes alkoholos italt kezdőknek, amikkel érdemes lehet elsőként megismerkedni, ha újak lennénk italozás terén.

Hogyan készítsük el az édesburgonyát

Hogyan készítsük el az édesburgonyát

Az édesburgonya főzése remek módja lehet az A- és C-vitamin-bevitel növelésének.